Οι  ανατινάξεις σε λατομεία είναι μια διαδικασία που εφαρμόζεται για την εξόρυξη φυσικών πόρων και υλικών που σκοπό έχουν να χρησιμοποιηθούν σε διάφορους τομείς των κατασκευών.

Υλικά τα οποία τα οποία εξορύσσονται με ανατίναξη είναι: το μάρμαρο, ο γρανίτης, ασβεστόλιθος και άλλα.

Τα υλικά αυτά χαρακτηρίζονται συνολικά ως αδρανή υλικά. Τα χαρακτηριστικά τους είναι η εξαιρετικά μεγάλη αντοχή και σταθερότητα. Αυτές τους οι ιδιότητες τα κάνουν εξαιρετικά πολύτιμα στον τομέα των κατασκευών καθώς η χρήση τους εξασφαλίζει την δομική σταθερότητα και ανθεκτικότητα των κατασκευών. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε πως υλικά όπως ο γρανίτης αλλά και το μάρμαρο παρουσιάζουν υψηλή αισθητική αλλά και εμπορική αξία.

Γιατί η μέθοδος της ανατίναξης σε ένα λατομείο είναι ιδανική επιλογή;

Με την μέθοδο της ανατίναξης επιτυγχάνουμε την αποκόλληση και στην συνέχεια την εξαγωγή ιδιαίτερα μεγάλων όγκων πετρώματος. Αυτό δεν θα ήταν εφικτό με καμία συμβατική μέθοδο. Έτσι, έχουμε πολλά πλεονεκτήματα μερικά από τα οποία φαίνονται παρακάτω:

  • Σημαντική αύξηση της παραγωγικότητας
  • Μείωση του συνολικού κόστους εξόρυξης
  • Λόγω της αποκόλλησης μεγάλων τμημάτων πετρώματος κάθε φορά, εξασφαλίζουμε την καλύτερη ποιότητα των υλικών
  • Μιας και οι ανατινάξεις γίνονται από εξειδικευμένα συνεργεία είναι ιδιαίτερα ασφαλείας. 
  • Υπάρχει η δυνατότητα για πρόσβαση σε δύσβατα σημεία που η προσέγγισή τους θα ήταν αδύνατη με οποιονδήποτε άλλο τρόπο.

Η προβλεπόμενη διαδικασία για την υλοποίηση μιας ανατίναξης σε ένα λατομείο αποτελείται από αυστηρά καθορισμένα βήματα. Αυτά, συντελούν στην αποτελεσματική και ασφαλή ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Αρχικά γίνεται ένας λεπτομερής έλεγχος του εκάστοτε λατομείου με σκοπό τον σχεδιασμό των ενεργειών όπως ο καθορισμός των κατάλληλων υλικών. Έτσι δημιουργούμε ένα πλάνο – μοτίβο για την σωστή τοποθέτηση των εκρηκτικών. Έπειτα, γίνονται οι απαραίτητες τρύπες στα προκαθορισμένα σημεία και τοποθετούνται τα εκρηκτικά. Στην συνέχεια τα εκρηκτικά συνδέονται με το κεντρικό σύστημα πυροδότησης. Αφού ολοκληρωθεί το συγκεκριμένο βήμα γίνεται η πυροδότηση και η ανατίναξη. Τέλος, μετά την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας προχωρούμε στην απομάκρυνση των υλικών.

Οι ανατινάξεις σε λατομεία, δίνουν λύση και αυξάνουν την συνολική παραγωγικότητα πετρωμάτων με ασφάλεια και σύνεση προς το περιβάλλον.

Εδώ μπορείτε να δείτε μερικά έργα σχετικά με λατομεία τα οποία έχει αναλάβει και ολοκληρώσει η εταιρεία μας.

Εδώ μπορείτε να δείτε μερικά video της εταιρείας μας.