Η συμβολή της ΕΞΟΡΥΞΗ Α.Ε στα έργα υποδομών των Ολυμπιακών Αγώνων 2004

Η Ελλάδα δεν είναι μόνον ο τόπος που γεννήθηκαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες (776 π.Χ.), αλλά και η χώρα που αναβίωσαν, πριν από έναν περίπου αιώνα (1896).

Σήμερα η Αθήνα και η ευρύτερή της περιοχή (Αττική) συνιστούν ένα μητροπολιτικό κέντρο 5 εκατομμυρίων κατοίκων. Για την ομαλή διεξαγωγή, λοιπόν, των Ολυμπιακών Αγώνων 2004 ο εκσυγχρονισμός, η βελτίωση, η προσαρμογή και η εξασφάλιση σύγχρονων υποδομών, ήταν πρόσθετες απαιτήσεις υψίστης και κρίσιμης προτεραιότητας.

Η ΕΞΟΡΥΞΗ Α.Ε. παρείχε και παρέχει υπεύθυνες συμβουλευτικές υπηρεσίες σε θέματα ανατινάξεων και τεχνική υποστήριξη σε εξορυκτικές δραστηριότητες σε έργα, που εξασφαλίζουν τη βασική υποδομή και υποστήριξη για την πραγματοποίηση των Ολυμπιακών Αγώνων 2004.

Μερικές από τις σημαντικότερες ομάδες τέτοιων Έργων είναι:

  • Το Νέο Διεθνές Αεροδρόμιο «ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ» στα Σπάτα, ανατολικά των Αθηνών.

  • Η ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ, ο νέος περιφερειακός αυτοκινητόδρομος μήκους 70 χιλιομέτρων, που διασχίζει τη βόρεια πλευρά της ευρύτερης περιοχής των Αθηνών (Αττική) από την ανατολική (όπου βρίσκεται το Νέο Αεροδρόμιο) προς τη δυτική πλευρά, καταλήγοντας στην Εθνική Οδό Νο. 2 Αθηνών-Κορίνθου, ενώ διασταυρώνεται και με την Εθνική Οδό Νο. 1 Αθήνα-Βόρεια Ελλάδα.

  • Το ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ, το νέο δίκτυο και οι γραμμές επέκτασης του ΜΕΤΡΟ, στη ευρύτερη περιοχή των Αθηνών.

  • Τμήματα της No.1 Εθνικής Οδού Αθήνα-Βόρεια Ελλάδα.

  • Τμήματα της No.2 Εθνικής Οδού Αθήνα-Δυτική Ελλάδα.

  • ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ , ο νέος αυτοκινητόδρομος μήκους 680 km, που διασχίζει τη Βόρεια Ελλάδα, από την ανατολική μέχρι τη δυτική πλευρά.

  • Το Σιδηροδρομικό δίκτυο (ΟΣΕ), που κυρίως αφορά στην κατασκευή του νέου δικτύου για τραίνα υψηλής ταχύτητας σε όλη την Ελλάδα.

  • Νέοι οδικοί άξονες και δίκτυα, κυρίως στη δυτική πλευρά των Αθηνών. Ο νέος Δυτικός Περιφερειακός αυτοκινητόδρομος Αιγάλεω και οι δρόμοι που συνδέουν τον λιμένα του Πειραιά με τη Δραπετσώνα και το Κερατσίνι.

  • Νέες αποβάθρες στον λιμένα Πειραιώς.

Η ΕΞΟΡΥΞΗ Α.Ε. είχε αναλάβει να σχεδιάσει και να ελέγξει (έλεγχος προκαλουμένων δονήσεων για την πρόληψη κινδύνων και αποφυγή βλαβών και άλλων επιπτώσεων) μερικές δεκάδες χιλιάδες ανατινάξεις τα τελευταία 5-6 χρόνια, σε έργα ανατινάξεων που αφορούσαν υποδομές των Ολυμπιακών Αγώνων στην ευρύτερη περιοχή των Αθηνών, αλλά και σε όλη την Ελλάδα.