Η κατεδάφιση κτιρίου με εκρηκτικά είναι μια διαδικασία που απαιτεί προσεκτικό και λεπτομερή σχεδιασμό και συνεχή συνολική επίβλεψη σε κάθε στάδιο.

Είναι ζωτικής σημασίας να πραγματοποιείται αποκλειστικά και μόνο από εξειδικευμένους επαγγελματίες που διαθέτουν την κατάλληλη εκπαίδευση και υλικοτεχνική υποδομή.

Σε ποιες περιπτώσεις γίνεται κατεδάφιση κτιρίου με εκρηκτικά;

Η χρήση εκρηκτικών αποτελεί ενδεδειγμένη επιλογή για κατεδαφίσεις μεγάλων κτιρίων και μεγάλων κατασκευών ειδικά στις παρακάτω περιπτώσεις.

  • Αν τα κτίριο που πρέπει να κατεδαφιστεί βρίσκεται σε επικίνδυνη τοποθεσία όπως για παράδειγμα επικλινές έδαφος. 
  • Αν βρίσκεται πολύ κοντά σε άλλα κτίρια.
  • Αν στην περιοχή ισχύουν αυστηροί περιορισμοί αναφορικά με τις δονήσεις και την ένταση αυτών.
  • Σε περιπτώσεις που το κτίριο έχει υποστεί σοβαρές ζημιές από σεισμούς, πυρκαγιά ή άλλα γεγονότα και παρουσιάζει ασταθή δομή.

Η συγκεκριμένη μέθοδος κατεδάφισης, παρουσιάζει σημαντικά πλεονεκτήματα εφόσον γίνει σωστά. Προσφέρει σημαντική εξοικονόμηση χρόνου εργασιών, είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική ενώ ταυτόχρονα παρουσιάζει και μειωμένη περιβαλλοντική επιβάρυνση.

Ποιες οι απαιτήσεις για να υλοποιηθεί σωστά μία τέτοια διαδικασία;

Αρχικά, όταν έχουμε να κάνουμε με εργασίες που απαιτούν χρήση υλικών όπως τα εκρηκτικά, είναι σημαντική η σωστή και λεπτομερής μελέτη του κτιρίου και του περιβάλλοντα χώρου. Στην συνέχεια είναι απαραίτητο να ληφθούν τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας για τις γειτονικές δομές και υποδομές και φυσικά για το προσωπικό που θα συμμετέχει. Έπειτα, λαμβάνοντας υπόψη την κατεύθυνση της πτώσης του κτιρίου αλλά και την ανάγκη για έλεγχο των θραυσμάτων που θα δημιουργηθούν γίνεται η στρατηγική τοποθέτηση των εκρηκτικών στα σωστά σημεία. Σκοπός, είναι να επιτευχθεί η σωστή και ελεγχόμενη κατεδάφισή του με ασφάλεια.

Υπάρχουν συγκεκριμένα μέτρα ασφαλείας.

Η απάντηση είναι ναι. Υπάρχουν μέτρα ασφαλείας που πρέπει να τηρούνται αυστηρά σε κάθε εργασία ώστε να πετυχαίνουμε το αποτέλεσμα που θέλουμε με όσο το δυνατόν μικρότερο ρίσκο.

  • Ο σωστός και λεπτομερής σχεδιασμός είναι το πάν. Με σωστή μελέτη, μετρήσεις και εκτίμηση του συνολικού χώρου, υπάρχει η δυνατότητα για μια ολοκληρωμένη εικόνα. 
  • Η σωστή χρήση του προστατευτικού εξοπλισμού για όσους συμμετέχουν είναι απαραίτητη
  • Πάντα πρέπει να γίνεται η πρόβλεψη για τον περιμετρικό αποκλεισμό της τοποθεσίας και η απομάκρυνση των ατόμων προς αποφυγή τραυματισμού.
  • Χρήση αξιόπιστου εξοπλισμού με τις κατάλληλες προδιαγραφές αλλά και πιστοποιήσεις.
  • Μετά την ολοκλήρωση της κατεδάφισης οφείλει να γίνεται η προβλεπόμενη με βάση τους περιβαλλοντικούς κανονισμούς απομάκρυνση των μπαζών κατεδάφισης.

Η κατεδάφιση κτιρίου με εκρηκτικά είναι μια διαδικασία που απαιτεί επαγγελματισμό και σωστή εξειδίκευση. Εφόσον εκτελεστούν σωστά όλα τα βήματα δεν υπάρχει κίνδυνος για την ασφάλεια των συμμετεχόντων αλλά και του συνολικού περιβάλλοντα χώρου. Φροντίστε για μια σωστή έρευνα και εμπιστευτείτε τους πλέον κατάλληλους επαγγελματίες.

Εδώ μπορείτε να δείτε μερικά έργα κατεδάφισης τα οποία έχει αναλάβει και ολοκληρώσει η εταιρεία μας.

Εδώ μπορείτε να δείτε μερικά video κατεδαφίσεων της εταιρείας μας.